Ještě k tomu nádraží

12. 10. 2009 14:55:00
Článek pro Brňáky a všechny ostatní, které zajímá cestování vlakem. Nové revoluční řešení.

Úvodem bych chtěl připomenout minulé brněnské komunální volby. Pan Onderka a jeho spolustraníci v nich slibovali lidu, že s nádražím se nepohne. Vždyť komu by se taky líbilo stěhovat nádraží do Komárova. Jak letos na jaře řekl jeden známý brněnský poslanec, povoláním urbanista, nejlepší místo pro nádraží by bylo v podzemí náměstí Svobody. Hm, víme, že to je nadsázka, ale rozumíme, co tím chtěl říct.

A tak voliči ČSSD (to jsou ty hordy lidí, které každé ráno lezou z vlaků a rozpouštějí se v Brně) pana Onderku podpořili.

Mezitím ovšem pana Onderku podpořilo nějaké železniční stavitelství (nemám tím na mysli žádnou konkrétní firmu) a pan Onderka musel změnit názor. Tedy, řeknu vám, ti stavaři to mají těžké, když se mění vedení magistrátu, to se transfúze musí opakovat, že.

Takže pan Onderka se stal vlajkonošem oddílu nádražních stěhováků a hodlá nádraží odsunout do polí, jak to měl nařízeno vymyslet pan Dokoupil. Tvrdí, že jinam to nejde.

Já ale myslím, že jde. Pořád se jedná o jižním směru, jestli bude nebo nebude stačit roztažení do Malé Ameriky, a že nebude, tak tedy až do toho Komárova. Nikdo ale nepřemýšlel nad možností, rozšířit nádraží směrem severním. To je ale hloupý nápad, že? Vždyť tam přece stojí náš milovaný magistrát, to by přece nešlo! Hm, stojí, ale stát nemusí; vždyť ta budova stejně až tak dobrá není ani funkčně ani památkově (nemluvě o personálním vybavení, ale to je jiný problém). Takže kdybychom budovu magistrátu zbourali (zákon říká stavbu odstranili), dostali bychom krásné místo, které by spolu se stávajícím nádražím mohlo být nádražím novým a snadno dostupným.

Paralelně se v Brně jedná o Severojižním diametru. To každý nezná. Má to být takové jako metro od severu na jih, zhruba z Králova Pole do Komárova. Momentálně to téma dost usnulo, je to, pravda, dost velký nářez.

Se shora navrženým řešením umístění nádraží by však věc získala nový rozměr. Místo původně plánované trasy, která se dotýká městského centra na západě, by za stejné peníze mohla vzniknout podzemní trať od magistrátu do Králova Pole, která by se centra města dotýkala na jeho okraji východním. Vyřešilo by se tím obojí: Mohly by zde jezdit soupravy městské, regionální i rychlostní dopravy. Sumárně oproti součtu nákladů na nové nádraží a diametr by to znamenalo zásadní úsporu a navíc by ten, kdo by toto řešení prosadil, získal od občanů doživotní jmenování primátorem. No a to stavitelství by si taky přišlo na své.

No a co ten magistrát. Ten právě může být postaven v tom Komárově místo nádraží. Panu Onderkovi se tam bude určitě líbit, vždyť je to krásné místo a vůkol dokola samé koleje.

Autor: Radomír Mikeska | pondělí 12.10.2009 14:55 | karma článku: 13.59 | přečteno: 1113x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Politika

Jiří Žamboch

Putinovo dnešní vojenské srovnání NATO a Ruska záměrně kulhá.Situace Ruska je o dost lepší

Dnešní srovnání NATO Putinem dalším chytrým Putinovým tahem.Prohlášení "Rusko vydává desetkrát méně na obranu než Spojené státy, tak je ruský útok na NATO nesmyslný." má ukolébat veřejnost evropských členů NATO.Je to však jinak.

28.3.2024 v 20:10 | Karma článku: 10.35 | Přečteno: 233 | Diskuse

Jan Pavelec

ČR má se svým upoceným pojetím liberalismu 200 let zpoždění.

Podle Listiny základních práv a svobod se Česká republika nesmí vázat na jakoukoliv výlučnou ideologii či náboženské vyznání, a podle Ústavy má být státem sociálním, nikoliv (neo)liberálním.

28.3.2024 v 15:50 | Karma článku: 14.05 | Přečteno: 215 | Diskuse

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 29.04 | Přečteno: 622 | Diskuse

Petr Duchoslav

Ruský břeh Roberta Fica

Jsem proslovenský, dělám vlasteneckou a suverénní politiku, vše jen pro národ. Tak by se stručně dala charakterizovat politika staronového premiéra Roberta Fica. Zní to sice líbivě, ale realita je bohužel jiná.

27.3.2024 v 9:24 | Karma článku: 25.27 | Přečteno: 529 | Diskuse

Petr Štrompf

Utažený kremelský šroub. Stržený závit pak způsobí pohromu

Islamisté vraždící v Moskvě. Mrtví na obou stranách ukrajinské fronty. Represe režimu, žijícího ve strachu o sebe samého. Šrouby stále utahuje a bude je utahovat ještě víc.

26.3.2024 v 17:34 | Karma článku: 18.93 | Přečteno: 472 | Diskuse
Počet článků 75 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1208
živnostník, snílek

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...