Několik poznámek k problematice biomasy

A few comments on the issue of biomass Etliche Bemerkungen zur Frage der Biomasse    

 

S tou biomasou se zdá být problém. Tedy já původně tepelný energetik s tím až zas tak velký problém nemám, nás prostě učili, že spálit jde skoro všechno, a když tak se tomu nějak pomůže.

Jenže je tady něco, čemu zase rozumějí jiní, a ti říkají, že pěstovat zemědělské produkty na to, aby se spálily, je chyba. Prý se tím deformuje trh, a když zemědělství funguje jako producent paliva, nemá pak zájem pěstovat potraviny, čímž roste jejich cena.

Taky se tím negativně mění hospodářství v rozvojových zemích, třeba s tím palmovým olejem v jihovýchodní Asii, určitě jste to taky slyšeli.

 

Onehdy jsem viděl na nějakém viasatu, jak před sto či více lety dobyvatelé Antarktidy, když pražili kytovce, aby z nich získali velrybí tuk, používali jako palivo živé tučňáky. No hrůza! Zaživa je házeli do pecí.

Tohle mi ale pořád vrtá hlavou. My v unii určitě nebudeme pálit živé tučňáky, stejně by nám brzo došli, ale vidím jiný spalitelný odpad. Kremace je běžný jev, a přitom je zde nevyužitý energetický potenciál: všechna energie letí komínem.

A přitom by stačilo tak málo (technicky vzdělaní mi prominou zkratku): Ke každému krematoriu přidat turbínu.

Patřičně černé vozy by navážely biomasu do příjmového skladu, nějaký Haňťa v umaštěném plášti neurčité barvy by odložil chleba s vysočinou a šup s tím na váhu. Brutto, netto, tara, zpoza ucha by vyndal tužku a všechno pěkně zapsal. Na kalkulačce s displejem jak výkladní skříň autosalonu, aby na to viděl, by vypočítal cenu a vyplatil by třeba 120 korun. Na potvrzení, které by vystavil, by bylo dole drobně napsáno Částka včetně DPH. Vyplacená částka podléhá dani z příjmu podle §10 ZDP.

V dobových televizních seriálech by se pak objevovaly scény jako

Zvonek u dveří. Karel jde otevřít. Vchází Marie a nese kytici.

Marie: Nazdar Karle. Jak se má babička? Nesu jí kytici.

Karel: Hmm, babička tu už není.

Karel přitom zamyšleně zvedne oči k úsporné žárovce u stropu.

 

Z tohoto pohledu by pak mohla být relativizována otázka zdravé výživy. Haňťa by třeba mohl říct: Za takovou rachitidu vám toho moc nedám, je z toho víc popela než užitku.

 

No, pravda, u citlivějších povah by se mohlo narazit. I když u vůdčí evropské země bychom jistě podporu našli: S pálením podobné biomasy mají zkušenosti.

 

Na téma energetika jsem též dříve napsal Jak jsme telefonovali před dvaceti lety

Na téma stáří jsem též dříve napsal Z tiskovky vlády v únoru 2017

Autor: Radomír Mikeska | středa 9.4.2014 8:04 | karma článku: 0 | přečteno: 39x
  • Další články autora

Radomír Mikeska

Kdo to je, ta Merkelová?

5.2.2015 v 14:45 | Karma: 21,65

Radomír Mikeska

Koalice se dohodla na kurzarbeitu

21.10.2014 v 12:50 | Karma: 9,95

Radomír Mikeska

Konfigurátor na hlavu

31.12.2013 v 7:30 | Karma: 7,14

Radomír Mikeska

Tváře lesa

20.5.2012 v 20:00 | Karma: 12,02
  • Počet článků 75
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1208x
živnostník, snílek