Příspěvek k diskuzi o zpravodajství v ČT

Inspirován půlnočním článkem p. M. Němce k tématu zpravodajství v ČT jsem se rozhodl trochu porušit zásadu, že korespondence by se neměla zveřejňovat, a přináším doslovné znění (zkopírovaný text) korespondence mezi mnou a ČT (bez dalšího komentáře).

Moje zpráva ze 17.března:

 

Vážený pane řediteli Šámale,

poslední dobou, která je kupodivu shodná s dobou trvání „krymské krize“, jsem přišel na to, že čt24 by se správně měla jmenovat Zaorálek-tývý;  dnes jsem proto učinil jedno pro mne bolestné rozhodnutí: Ve výběru svých satelitních kanálů jsem stanici Zaorálek-tývý nahradil stanicí RussiaToday.

Co jsem se dověděl? Nejenom, že něco jiného, to se dá očekávat, ale hlavně něco nového: V italské provincii Veneto proběhlo referendum.

No představte si: Je to v EU, je to za rohem, a česká veřejnoprávní televize zatlouká a zatlouká.

Jsem si naprosto jist tím, že vysílání Zaorálek-tývý je defraudací veřejných prostředků (poplatků koncesionářů), tzn. trestným činem. S tím se obrátím na orgány činné v TŘ.

 

Odpověď ČT 18.března:

 

Dobrý den, pane Mikesko,

 dovolte mi z pověření ředitele zpravodajství pana Zdeňka Šámala reagovat na Vaši připomínku.

 Česká televize pokrývá dění na Ukrajině dlouhodobě a věnuje mu maximální, v českém prostředí nadstandardní pozornost. Česká televize je jediné tuzemské médium, které mělo svého zpravodaje u všech klíčových událostí politické krize a jako veřejnoprávní médium si zakládáme na tom, že poskytuje divákům co nejúplnější informace o probíhajícím dění.

 Denně na programu ČT24 vysíláme speciály k Ukrajině za účasti mnoha hostů, kteří divákům nabízejí odborné názory a jsou to historici, ekonomové, politologové, geografové, diplomaté, vojenští specialisté atd. Stále platí základní informace, že Česká televize dává prostor odborníkům a kompetentním zástupcům vlády České republiky. Celé spektrum různých otázek bylo např. položeno ve včerejším Hyde parku prvnímu náměstkovi ministra zahraničí Petru Drulákovi:  

 http://www.ceskatelevize.cz/ivysilani/10252839638-hyde-park-ct24/214411058080317-hyde-park/

 Je pochopitelné, že pan Zaorálek jako ministr zahraničí České republiky, bude v souvislosti s Ukrajinou v rámci zpravodajství viditelnějším členem vlády, než třeba ministr zdravotnictví. Jen pro doplnění ilustrace, včera Česká televize vysílala stanovisko prezidenta USA – Baracka Obamy a dnes na 12. hodinu připravujeme prohlášení ruského prezidenta Putina k poslancům Dumy. I to jsou události, které můžete na programech české televize sledovat.

 Další krátké zprávy ze světa naleznete v pravé části přiloženém odkazu zde  http://www.ceskatelevize.cz/ct24/svet/

Věříme, že naše vysvětlení přijmete a svůj pohled na zpravodajský servis České televize přehodnotíte.

S pozdravem

Miroslava Pevná

Manažerka Diváckého centra

Autor: Radomír Mikeska | pátek 9.5.2014 7:10 | karma článku: 12,61 | přečteno: 883x