Merkelová bude dnes v Bruselu psát důležitý příběh

Připomenutí prosincové historie a rekapitulace výhledu vztahů s Ruskem aneb co udělá prezident Obama s Aktem o podpoře svobody Ukrajiny      

1. prosince oznámil prezident Putin, že Rusko kvůli nekonstruktivnímu postoji Evropské unie nemůže v dané situaci pokračovat v realizaci projektu Jižního proudu. Následně komisař pro energetiku Ševčovič dostal od ruského ministra energetiky potvrzení, že Rusko se rozhodlo zastavit projekt Jižní proud. Zástupci zemí EU, které se zúčastnily projektu Jižní proud, požádali, aby Eurokomise projasnila situaci. 

15. prosince Merkelová vystoupila pro pokračování v jednáních s Ruskem o otázkách zásobování Evropy energií, mj. o projektu výstavby plynovodu Jižní proud. Prohlásila to na tiskové konferenci o výsledcích setkání s premiérem Bulharska. Připomenula, že mezi Západem a Ruskem už bylo uzavřeno velké množství smluv. Všechny nevyřešené otázky projektu je třeba podle jejích slov důkladně projednat.

Navzdory tomu evropští úředníci schválili zpřísnění sankčního režimu vůči Krymu. Toto rozhodnutí se plánuje potvrdit na summitu hlav států EU 18. a 19. prosince. Nová opatření se budou dotýkat obchodu a investic do krymských komerčních struktur.
Na zprávu o schválení či neschválení nových sankcí tak čeká prezident Putin, který dnes bude odpovídat v přímém televizním a rozhlasovém přenosu na otázky ruských a zahraničních novinářů. Tisková konference začíná v 12 hodin moskevského času, to je v deset našeho, takže pokud bude EU očekávat, že se vyjádří k jejím návrhům, budou muset v Bruselu pohnout se snídaní.

I Ministerstvo energetiky Ruska čeká na přístup EU.Ministr ekonomiky Bulharska sice předtím plánoval, že bulharská vládní delegace navštíví Moskvu kvůli Jižnímu proudu 19. prosince, ale to je pro Rusy ještě brzo.

Kromě o plynu se v Bruselu mluví i o míru. „Evropská unie vidí připravenost Moskvy vyřešit konflikt na jihovýchodě Ukrajiny a očekává, že to bude potvrzeno i v praxi,“ řekla komisařka  Mogheriniová.

Mění se i postoj Ukrajiny, která dosud odmítala jednání v Minsku, na kterém by se mělo řešit urovnání situace na Ukrajině. 9. prosince začalo platit na jihovýchodě Ukrajiny příměří zkoordinované domobranci a příslušníky silových složek za zprostředkování OBSE. Původně se plánovalo, že zasedání kontaktní skupiny se bude konat 11. prosince. Prezident Porošenko nově řekl po setkání s prezidentem Komorowským, že jednání třístranné kontaktní skupiny pro urovnání situace na Ukrajině se má konat v Minsku 21. prosince. Členy skupiny jsou zástupkyně OBSE, bývalý ukrajinský prezident Kučma a ruský velvyslanec na Ukrajině.

Na výsledek jednání v Bruselu čeká i prezident Obama, kterému leží na stole Akt o podpoře svobody Ukrajiny. Aby jej mohl podepsat, měl by napřed vědět, jestli jej podpoří EU, aby pak nevypadal jako ten kůl v plotě.

 

Autor: Radomír Mikeska | čtvrtek 18.12.2014 8:38 | karma článku: 12,75 | přečteno: 651x
  • Další články autora

Radomír Mikeska

Kdo to je, ta Merkelová?

5.2.2015 v 14:45 | Karma: 21,65

Radomír Mikeska

Koalice se dohodla na kurzarbeitu

21.10.2014 v 12:50 | Karma: 9,95

Radomír Mikeska

Konfigurátor na hlavu

31.12.2013 v 7:30 | Karma: 7,14

Radomír Mikeska

Tváře lesa

20.5.2012 v 20:00 | Karma: 12,02
  • Počet článků 75
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1208x
živnostník, snílek